Bygga om, renovera eller underhålla.

Om- och tillbyggnad


All om- och tillbyggnad utvändigt och all väsentlig ombyggnad invändigt ska anmälas till styrelsen. Anmälan ska bestå av enklare ritning samt beskrivande text som sedan lämnas in till vår vicevärd Geoffrey Howard för vidare behandling.


Om det sker en om- eller tillbyggnad utan att man meddelat det till styrelsen innan byggstart så har föreningen rätt att kräva demontering av byggnationen.


Se utklippet från våra stadgar här till höger.

Bodar och farstukvistar


Fristående bodar få ej byggas. De som finns får stå kvar tills vidare enligt beslut från årsmöte 2019. 


Om ni vill bygga en farstukvist så finns det ritningar på hur dessa ska se ut. Kontakta styrelsen för att få del av dessa.


Utvändigt underhåll


Du som medlem är ansvarig för utvändigt underhåll av snickerier i anslutning till lägenheten. T.ex. altanräcke, entretak samt balkonger.


Vicevärden gör en översyn av rustbehov varje vår och delger samtliga medlemar.


Som medlem i vår förening får man inte beskära träden själv. Detta skall ordnas av styrelsen och brukar löpande ske på våra städdagar.


I arbetet med yttre underhåll pågår afsfalttering av våra framsidor. Några längor är färdigstlda och andra kommer framöver. För att detta inte ska leda till högre boedekostnad tas en radhuslänga i taget i den takt ekonomin tillåter. Detta  utan att förening behöver ta yterrligar lån för att finnansiera underhållet. Takten för asfaltering bedöms till 1 länga vart annat år. Avasteg från detta kan ske beroende på ekonomiska situationen.

Invändigt underhåll


-Avlopp.

Rengör golvbrunnar regelbundet.


Ett tips till våra medlemmar om man får stop i avloppet. Blanda bikarbonat med salt och töm det i tvättställ eller diskhon. Häll på ättika och låt det verka en stund. Hälsedan på kokande vatten. Om det inte släpper, repetera en gång till.


Vi har även vaskrensare att låna ut.


-Ventilation.


I vår förening har vi ett ventilationssystem med benämningen självdrag. 

Som ni säkert vet, så sitter det ventiler högst upp på våra fönster i markplan och på övervåningen. För att dom skall fungera, skall de små greppen vridas ut mot fönsterbågen. 

I källaren finns ventiler i (vad vi kallar matkällare)nedanför trappan+ ventil i stora förrådet, lilla förrådet och i gillestugan. Har man fönster i gillestugan men ingen ventil,bör man sätta in liknande ventiler som sitter i våra fönster idag. Alla ventiler måste vara delvis öppna för att ventilationen skall fungera. 

Tips till extra åtgärder för att hålla fukten borta. 

1:skaffa en avfuktare som kan stå nedanför källar trappan. Kan användas vid behov den fuktiga perioden från juni- t.o.m. september

2: borra 2-3 hål långt ner i källartrappen in mot förrådet under trappan. 

3: Borra ett större hål i väggen mellan stora och lilla förrådet.

Om ni behöver ytterligare information så kan ni höra av er till vicevärdarna.

Utklipp från vår stadgar #28 och #29

Bostadsrättsinnehavaren skall på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Detta gäller även mark, förråd, garage eller annat lägenhetskomplement, som ingår i upplåtelsen.


Bostadsrättsinnehavaren ansvarar sålunda för underhåll och reparationer av bland annat


- ledningar för avlopp, värme, el och vatten.

- till de delar dessa befinner sig inne i bostadsrätten och inte tjänar fler än en lägenhet.

- till ytterdörr hörande handtag, ringklocka och lås inklusive nycklar bostadsrättshavare svarar även för all målning förutom målning av ytterdörrens yttersida.

- icke bärande innerväggar som ytbeläggning på rummens alla väggar, golv och tak jämte underliggande ytbehandling som krävs för att anbringa ytbeläggningen på ett fackmannamässigt sätt.

- lister, foder och stuckaturer - innerdörrar, säkerhetsgrindar.

- ifråga om vattenfyllda radiatorer svarar bostadsrättshavaren endast för målning - golvvärme som bostadsrättshavaren försett lägenheten med.

- ventiler till ventilationskanaler - säkringsskåp och därifrån utgående elledningar i lägenheten, brytare, eluttag och fasta armaturer.

- brandvarnare - fönster- och dörrglas och till fönster och dörr hörande beslag och handtag samt all målning förutom utvändig målning; motsvarande gäller för balkong- och altandörr


I kök svarar bostadsrättsinnehavaren för all inredning och utrustning såsom bland annat

- vitvaror

- köksfläkt, ventilationsdon

- disk- och tvättmaskin inklusive ledningar och anslutningskopplingar på vattenledning

- kranar och avstängningsventiler


Bostadsrättsinnehavaren ansvarar inte för reparationer av ledningar för avlopp, värme, elektricitet och vatten, om föreningen har försett bostadsrätten med ledningar och dessa tjänar fler än en bostadsrätt. Detsamma gäller för ventilationskanaler.


Bostadsrättsinnehavaren får företa förändringar i bostadsrätten. Väsentlig förändring får dock företas endast efter tillstånd av styrelsen och under förutsättning att förändringen inte är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen.


Förändringar skall alltid utföras på ett fackmannamässigt
sätt.


Åtgärd som kräver bygglov eller bygganmälan, t ex ändring i bärande konstruktion, ändring av befintliga ledningar för bland annat avlopp, värme eller vatten utgör alltid väsentlig förändring.